Lipidy

Alžběta baudyšová a Hana Kuncipálová

Analýza učebnic

g

Podle učebnice by se žáci ZŠ měli seznámit s pojmy tuk a olej. Dozví se, že tuky a oleje vznikají esterifikací z glycerolu a karboxylové kyseliny s větším počtem uhlíků a také, že jsou ve vodě nerozpustné. Dále učebnice informuje o procesu ztužování tuků a o výrobě a vlastnostech mýdla.
Učebnice pro SŠ se liší především v tom, jaké všechny látky do kapitoly o lipidech řadí. Učebnice Chemie pro III. ročník gymnázií a Chemie pro čtyřletá gymnázia 3. díl učivo rozřazují na Jednoduché lipidy (tuky/oleje a vosky) a na Složené lipidy (fosfolipidy a glykolipidy). Učebnice Chemie (organická a biochemie) II pro gymnázia řadí ještě mezi obě kapitolky část o izoprenoidech, jelikož cholesterol sice není chemicky tuk, ale jeho metabolismus s nimi souvisí.

Učebnice, Analýza RVP a ŠVP, Více viz zde: Metodika + přílohy

Bingo (doc, pdf)

Prezentace - jednoduché lipidy

Prezentace - složené lipidy

Interaktivní hry:

Test lipidy: https://learningapps.org/watch?v=p10fgpbxj20

Osmisměrka lipidy: https://learningapps.org/watch?v=p44ij386c20

Přiřazování potravin: https://learningapps.org/watch?v=p284d6nyk20

f

g

j

l

g

h

d

g

f

ff

b

Milada Teplá, e-mail: rostejnskamilada@seznam.cz, milada.tepla@natur.cuni.cz