Didaktika biochemie (a organické chemie)
Katedra učitelství a didaktiky chemie, Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy v Praze
Vyučující: RNDr. Milada Teplá, Ph.D.; RNDr. Ing. Petr Distler, Ph.D. et Ph.D.
Analýza učebnic
Podle učebnice by se žáci ZŠ měli seznámit s pojmy tuk a olej. Dozví se, že tuky a oleje vznikají esterifikací z glycerolu a karboxylové kyseliny s větším počtem uhlíků a také, že jsou ve vodě nerozpustné. Dále učebnice informuje o procesu ztužování tuků a o výrobě a vlastnostech mýdla.
Učebnice pro SŠ se liší především v tom, jaké všechny látky do kapitoly o lipidech řadí. Učebnice Chemie pro III. ročník gymnázií a Chemie pro čtyřletá gymnázia 3. díl učivo rozřazují na Jednoduché lipidy (tuky/oleje a vosky) a na Složené lipidy (fosfolipidy a glykolipidy). Učebnice Chemie (organická a biochemie) II pro gymnázia řadí ještě mezi obě kapitolky část o izoprenoidech, jelikož cholesterol sice není chemicky tuk, ale jeho metabolismus s nimi souvisí.
Učebnice, Analýza RVP a ŠVP, Více viz zde: Metodika + přílohy
Prezentace - jednoduché lipidy
Interaktivní hry:
Test lipidy: https://learningapps.org/watch?v=p10fgpbxj20
Osmisměrka lipidy: https://learningapps.org/watch?v=p44ij386c20
Přiřazování potravin: https://learningapps.org/watch?v=p284d6nyk20
Milada Teplá, e-mail: rostejnskamilada@seznam.cz, milada.tepla@natur.cuni.cz