Tematický plán - Jan Břížďala

Číslo hodiny Téma Náplň
1 Úvod do přírodních látek Klasifikace přírodních látek, souvislosti, charakteristika
2 Sacharidy  Charakterizace, klasifikace, vlastnosti
3 Sacharidy  Vzorce sacharidů, reakce
4 Sacharidy  Zástupci sacharidů, využití
5 Lipidy Charakterizace, klasifikace, vlastnosti, reakce
6 Lipidy Zmýditelné lipidy (jednoduché, složené)
7 Lipidy Nezmýditelné lipidy (isoprenoidy)
8 Experimenty Dehydratace sacharidů, redukující schopnosti, důkaz škrobu, hydrofobnost lipidů, zmýdelnění
9 Opakování (1-8)  
10 Bílkoviny Aminokyseliny
11 Bílkoviny Charakterizace, klasifikace, vlastnosti
12 Bílkoviny Reakce, struktura bílkovin, příklady
13 Bílkoviny Enzymy - charakterizace, reakce
14 Bílkoviny Enzymy - reakce, zástupci
15 Experimenty Biuretova reakce, Xanthoproteinová reakce, Ninhydrinová reakce, důkaz bílkovin v různých vzorcích
16 Opakování (10-15)  
17 Nukleové kyseliny Charakterizace, struktura
18 Nukleové kyseliny Struktura, typy
19 Alkaloidy Vlastnosti, zástupci
20 Vitamíny Význam, vlastnosti, zástupci rozpustné v tucích
21 Vitamíny Zástupci nerozpustné v tucích
22 Experimenty Izolace DNA z banánů, důkaz vitamínu A a vitamínu C, stanovení vitamínu C
23 Opakování (17-22)  
24 Úvod do metabolických procesů Přehled metabolických procesů, souvislosti, charakterizace, energetické hledisko
25 Metabolismus sacharidů Vznik, trávení, glykolýza
26 Fotosyntéza Charakterizace, primární fáze
27 Fotosyntéza Sekundární fáze, Calvinův cyklus
28 Metabolismus lipidů Primární zpracování, oxidace karboxylových kyselin, regulace metabolismu, syntéza lipidů
29 Opakování (24-28)  
30 Metabolismus bílkovin Rozklad bílkoviny, transkripce
31 Metabolismus bílkovin Translace, genetický kod
32 Krebsův cyklus  
33 Dýchací řetězec   
34 Močovinový cyklus  
35 Opakování (30-34)  

 

 

Milada Teplá, e-mail: rostejnskamilada@seznam.cz, milada.tepla@natur.cuni.cz