RYCHLOST CHEMICKÉ REAKCE
Znáte to, některé reakce běží rychle (třeba hoření papíru nebo reakce SAVA s jodem), některé zase pomalu (třeba rezavění hřebíků nebo rozklad peroxidu na stříbře). V této lekci se podíváme na to, jak je to s rychlostí některých reakcí nebo čím lze ovlivnit účinnost katalyzátoru.
POKUS: Rychlost rozkladu peroxidu vodíku
Budete potřebovat: peroxid vodíku 5 % (10 %) roztok, čerstvou bramboru, 5 % (10 %) roztok kyseliny chlorovodíkové nebo sírové, 5 % (10 %) roztok hydroxidu sodného nebo draselného, velké a případně i malé zkumavky (celkem 5 ks), dvě špejle, indikátorové papírky, nůž, prkénko, případně kapátko
Jak postupovat:
- První pokus:
Připravte si tři zkumavky (mohou být i malé). První naplňte do poloviny roztokem peroxidu, druhou naplňte do šestiny, do třetí odlijte jen pár kapiček.
- Dolijte druhou i třetí zkumavku do poloviny vodou, aby ve všech třech byla hladina stejně vysoko.
- Připravte si tři stejně velké hranolky čerstvé brambory – tak velké, aby je bylo možné pohodlně vhodit do zkumavek. Do každé zkumavky vhoďte jednu.
- Pozorujte po dobu několika minut (asi 5, reakce se někdy hodně pomalu rozbíhá) rychlost rozkladu peroxidu v jednotlivých zkumavkách, výsledky si zapište, případně vyfotografujte.
- Druhý pokus:
Připravte si dvě velké zkumavky, naplňte je obě z jedné šestiny roztokem peroxidu. První zkumavku nechte tak, ve druhé zkumavce přidejte navíc vodu, tolik, aby hladina dosahovala nejméně do tří čtvrtin zkumavky (nebo i více, ale nechte si rezervu, kdyby roztok bublal intenzivně, ať bubliny nepřetečou ven).
- Odřízněte dva stejné kousky brambory, které se vejdou do zkumavek, a napíchněte každou na konec špejle. Toto opatření je nutné, abychom udrželi brambory u dna, jinak by je mohl vznikající plyn nadnášet a cestovaly by po celé zkumavce, což nechceme.
- Do obou zkumavek zároveň vložte napíchnuté brambory, případně je špejlí přidržujte u dna - pokud by jevily tendenci se vznášet.
- Pozorujte, zaznamenejte, případně vyfoťte rychlost rozkladu peroxidu v obou zkumavkách.
- Třetí pokus:
Připravte si pět zkumavek (mohou být i malé). První naplňte ze čtvrtiny roztokem kyseliny, do druhé kápněte dvě kapky kyseliny, do třetí nic, do čtvrté dvě kapky roztoku hydroxidu, do páté čtvrt zkumavky roztoku hydroxidu.
- Všechny zkumavky dolijte do čtvrtiny vodou (tj. do první a poslední už žádnou vodu nepřidávejte), ať je všude stejná hladina. Změřte pH indikátorovými papírky a zapište si hodnoty.
- Do všech zkumavek nalijte stejné množství roztoku peroxidu vodíku, aby hladina sahala někam nad půlku zkumavky - u všech zkumavek stejně.
- Uřízněte pět stejných čerstvých hranolků brambory, do každé zkumavky vhoďte jeden.
- Pozorujte rychlost katalyzovaného rozkladu peroxidu, zapište, případně vyfoťte výsledky experimentu.
POZOROVÁNÍ - Úkol 2.1 Rychlost rozkladu peroxidu
Zkoumali jste rychlost rozkladu peroxidu vodíku za různých podmínek. Svá pozorování vyplňte do tabulky v pracovním listu - každému experimentu je vyhražena jedna část tabulky. Zapište také změny v pracovním postupu a zodpovězte otázky týkající se výsledků experimentů - na čem závisí rychlost rozkladu? Za jakých podmínek se rychlost zvyšovala/snižovala?
Pracovní list k pokusu
Úkol 2.2 - Ovlivňování rychlosti reakce
V pokusech jste si udělali představu o tom, na čem může záviset rychlost reakce. Nyní se podíváme, zatím jen zlehka, co je za různými intenzitami bublání a jaký je vlastně smysl veličiny „rychlost chemické reakce“.
Pracovní list
Úkol 2.3 - Závislost rychlosti reakce na koncentraci
Těžká váha bude plná grafů, funkcí a matematiky. Mimo jiné budete mít možnost navázat na to, co jste se naučili v zimním bloku. Nebojte se přijít i s částečnou odpovědí, společně to dáme dohromady.
Pracovní list